Czy Kampania Wrześniowa była do wygrania?

Spekulacje i hipotezy dotyczące alternatywnych przebiegów wydarzeń oraz wszystkie inne tematy historyczne, które nie mieszczą się w powyższych kategoriach forum.
ODPOWIEDZ
marlog
Porucznik
Porucznik

Post autor: marlog » pn paź 06, 2008 10:38 pm

szamot pisze:Do Marloga:
(poza tematem, ale nie mogę) Po rosyjsku nasz kraj to też republika, i w praktycznie każdym innym języku. "Republika" pochodzi od łacińskiego "res publica", co po polsku znaczy "rzecz publiczna", a jeszcze bardziej po polsku "rzecz pospolita".
Oczywiście ,że masz rację... Królestwo Polskie,było republiką monarchiczną...
Republika(Rzeczpospolita Dwóch Narodów)...
:-)

marlog
Porucznik
Porucznik

Post autor: marlog » pn paź 06, 2008 10:48 pm

LESZEK pisze:Drogi Marloqu...czytanie ze zrozumieniem jest rzeczą bardzo istotną.
W sprawie kawalerii pisałem do Ramena.
Leszku przepraszam,
nie przeczytałem całego listu faktycznie przeoczyłem,że część nie była do mnie skierowana...
Ja nie cytuję Kremlowskiej propagandy,tylko wszystko musi mieć podstawy prawne same ogłoszenie niepodległości to nie wszystko..
Rosja a potem Sowieci ułatwili te zadanie...Potem była walka o utrzymanie niepodległości...Uważam,że z Rosją Sowiecką niepotrzebnie...
Mogli się dogadać Tow.Ziuk z Tow.Leninem...zarówno socjaliści i komuniści nie chcieli wojny...
Ja wiem za co należy marszałka Piłsudskiego szanować,mimo,że czasami jestem prowokujący,boli mnie to ,że prawie nie ma kontrargumentów na moje pisanie..

marlog
Porucznik
Porucznik

Post autor: marlog » pn paź 06, 2008 10:56 pm

Woj pisze:

Traktat wersalski do samego faktu naszej niepodległości nic nie ma. Logika drogi Watsonie - zdarzenie późniejsze nie może wpłynąć na wcześniejsze.
To sam już nie wiem po co w tym traktacie mieszali mogli zostawić Polskę tak jak było ...
"Wobec tego, że Rząd rosyjski odezwą z 30 marca 1917 r. zgodził się na przywrócenie niepodległego Państwa Polskiego;

Że Państwo Polskie, faktycznie sprawujące teraz zwierzchnictwo nad częściami dawnego Cesarstwa Rosyjskiego, zamieszkałymi w większości przez Polaków, już zostało uznane przez główne Mocarstwa Sprzymierzone i Stowarzyszone jako państwo suwerenne i niepodległe;

Wobec tego, że na zasadzie Traktatu Pokoju, zawartego z Niemcami przez Mocarstwa Sprzymierzone i Stowarzyszone, Traktatu podpisanego przez Polskę, niektóre terytoria dawnego Cesarstwa Niemieckiego będą wcielone do terytorium Polski; "

marlog
Porucznik
Porucznik

Post autor: marlog » pn paź 06, 2008 11:05 pm

Woj pisze:
Ponadto powtórzę raz jeszcze - tereny przemocą (i bezprawnie) odebrane ongi Polsce zostały przemocą odebrane Rosji i przekazane Polsce. W myśl Twojej logiki wszystko tu jest OK. :wink:
Nikt nie przekazał tych terenów Polsce,tylko obiecał..
Gdyby przekazał,to wtedy jakiś Polski parlament samodzielnie mógłby podjąć decyzję czy warto się wykrwawić dla tych czy tamtych..
A tak nadal byli wasalami tylko innego zaborcy...

Awatar użytkownika
Horus
Pułkownik
Pułkownik

Post autor: Horus » wt paź 07, 2008 11:10 am

marlog pisze: "Wobec tego, że Rząd rosyjski odezwą z 30 marca 1917 r. zgodził się na przywrócenie niepodległego Państwa Polskiego;
To nazywaja "poprawni" historycy, mydleniem oczu. A jak nazwa opublikowane oswiadczenie, ze rzad radziecki uznawal i uznaje niezaleznosc i suwerennosc Polski, podpisane przez Lenina, Cziczerina i Trockiego? Oswiadczenie zostalo wydane jesienia 1919 roku, po zerwaniu przez Pilsudskiego rozmów z Rosja.

marlog
Porucznik
Porucznik

Post autor: marlog » wt paź 07, 2008 11:47 am

Woj pisze:
Ponadto powtórzę raz jeszcze - tereny przemocą (i bezprawnie) odebrane ongi Polsce zostały przemocą odebrane Rosji i przekazane Polsce. W myśl Twojej logiki wszystko tu jest OK. :wink:
Nie przemocą tylko wolą polskiego sejmu....
Chyba ,że znowu u nas kłamią i takiej zgody nie było...
Rejtan się nie zgadzał widziałem obraz w internecie..:-)

Woj

Post autor: Woj » wt paź 07, 2008 12:24 pm

marlog pisze:
Woj pisze:
Nie przemocą tylko wolą polskiego sejmu....
Chyba ,że znowu u nas kłamią i takiej zgody nie było...
Rejtan się nie zgadzał widziałem obraz w internecie..:-)
Marlogu - dyskusja z zadowolonym z siebie nieukiem przestaje mnie interesować. Wypisywanie dowolnych nonsensów to nie jest podstawa do jakiejkolwiek dyskusji. :cry:
Tu powinien już dawno wkroczyc moderator - i nie bardzo wiem dlaczego się leni.
Ale skoro mam robić za nauczyciela rzeczy absolutnie podstawowych: "wola" była wymuszona (najpierw rozbiór, potem akceptacja) - zaś ostatniego rozbioru żaden "polski sejm" nigdy nie akceptował.
Przy okazji znów nie zgadzasz się sam ze sobą: w Twojej interpretacji bolszewicy mieli święte prawo anulować wymuszony jakoby na nich traktat brzeski. To dlaczego Polacy mają uznawać jeszcze bardziej ewidentnie wymuszone cesje terytorialne?

LESZEK

Post autor: LESZEK » wt paź 07, 2008 4:55 pm

Moderatorzy się nie lenią....moderatorzy chcą, żeby każdy chętny "doświadczył" marloqa ( 8) ). Ale ponieważ wszystko ma swoje granice, Tobie marloq mówię: Zlituj się nad sobą chociaż, jeżeli nad innymi nie masz litości...inaczej trzeba będzie podjąć stosowne kroki.

Awatar użytkownika
Horus
Pułkownik
Pułkownik

Post autor: Horus » wt paź 07, 2008 6:34 pm

Ostatnie posty nieco odbiegaja od tematu.
Wczesniej, duzo wczesniej, udowodnilem sobie ze Kampania Wrzesniowa byla do wygrania. Oczywiscie nic lekko nie przychodzi. Tylko pytanie, co Polska zyskalaby dzieki wygranej? Ofiary i dlugi, to pewne, no i oczywiscie zachowala niepodleglosc, ale co jeszcze? Gdyby udalo sie nam powstrzymac Niemcy, nasi "sojusznicy" pomysleliby ze widocznie ta wojna taka straszna nie jest, i sami by w koncu sie ruszyli. I co dalej? Niemcy pokonane. A kto zwyciezyl? Oczywiscie Anglia i Francja. Nie dosc ze pokonali Niemcy, to jeszcze Polske uratowali przed niechybna zguba. Jak myslicie, kto dyktowalby warunki pokoju? Mielibysmy w tym pewnie taki sam udzial jak w Jalcie.

Woj

Post autor: Woj » wt paź 07, 2008 8:33 pm

Horus pisze: Wczesniej, duzo wczesniej, udowodnilem sobie ze Kampania Wrzesniowa byla do wygrania.
Pozostaje Ci udowodnić to jeszcze komuś. :wink:

ODPOWIEDZ