Teraz to już całkiem się pogubiłem. Co ma plan "Worek" z wysłaniem okrętów do Anglii? I co się stało z "Wilkiem" i "Żbikiem"?lipek11 pisze:Tak przeczytałem w książce Edmunda Kosiarza "flota Białego Orła"marynarzy wezwano na okręty rozkazano czekać na nowe rozkazy.Były dwa plany walki "Worek" i "Pekin" i okręty takie jak :Błyskawica,Grom, Burza oraz okręty podwodne :orzeł,sęp i Ryś. plan Worek został wykonany na okrętach podwodnych a Pekin na niszczycielach.Rozumiesz teraz Horus
Czy Kampania Wrześniowa była do wygrania?
A weź Ty kolego jeszcze raz przeczytaj, to co niegdyś już czytałeś. Tym razem ze zrozumieniem.lipek11 pisze:Tak przeczytałem w książce Edmunda Kosiarza "flota Białego Orła"marynarzy wezwano na okręty rozkazano czekać na nowe rozkazy.Były dwa plany walki "Worek" i "Pekin" i okręty takie jak :Błyskawica,Grom, Burza oraz okręty podwodne :orzeł,sęp i Ryś. plan Worek został wykonany na okrętach podwodnych a Pekin na niszczycielach.Rozumiesz teraz Horus
A po drugie proszę o stosowanie zasad pisowni polskiej.
może to już było ale moim zdaniem NIE powinniśmy bronić 500 ludzmi byle jakiej wsi tylko mi9ejsca kluczowe wg. mnie Śląsk-bo z tąd pochodzę
i był b.dobrze uprzemysłowiony, Lwów, Gdańsk ,Warszawa,Narew, (w grę wchodzi obrona na na Odrze)....pozatym każde miejsce gdzie wojsk nie było(polskich) wysadzać mosty, podkładać miny itp.

SoliderfromPoland pisze:może to już było ale moim zdaniem NIE powinniśmy bronić 500 ludzmi byle jakiej wsi tylko mi9ejsca kluczowe wg. mnie Śląsk-bo z tąd pochodzęi był b.dobrze uprzemysłowiony, Lwów, Gdańsk ,Warszawa,Narew, (w grę wchodzi obrona na na Odrze)....pozatym każde miejsce gdzie wojsk nie było(polskich) wysadzać mosty, podkładać miny itp.

A nie lepiej było rozbudować cytadelę brzeską, tam zamknąć się z wojskiem i bronić do upadłego?

Ja w tym nic dziwnego nie widzę. Amerykańskie biura podróży przekonywały swojego czasu żeby zrezygnować z wycieczek do Polski, gdyż tuż za granicą, w Kosowie trwa wojna więc rejon jest bardzo niebezpieczny.LESZEK pisze:Obstaję za Odrą. Ognisko walk odsuwa się jak najdalej od naszej granicyWoj pisze:A mnie się bardziej obrona Gdańska podoba!LESZEK pisze:...zwłaszcza ta Odra....
Nie wiedziałem że u mnie tak słabo z geografią.