Rekonstrukcja
W dniach 12-14 września Stowarzyszenie Historyczne "Cytadela" odbyło marsz przez Puszczę Kampinowską szlakiem przebijających się do Warszawy jednostek Armii Poznań i Armii Pomorze. Poniżej krótka galeria zdjęć z owego przedsięwzięcia:
http://www.cytadela.aplus.pl/archiwum/52/relacja52.htm
Moim zdaniem jest to fantastyczna forma rekonstrukcji. I jakże inna od tego co do tej pory było (czyli "bitwy" na spłachetku pola z użyciem ton sprzętu i pirotechniki). Tutaj czuje się tamta epokę (proszę zwrócić uwagę, że niema ani jednego "współczesnego" przedmiotu). Uczestnicy marszu mieli na sobie i ze sobą tylko to co polski żołnierz owych dni roku pamiętnego.
Co reszta forumowiczów sądzi o takiej formie rekonstrukcji?
http://www.cytadela.aplus.pl/archiwum/52/relacja52.htm
Moim zdaniem jest to fantastyczna forma rekonstrukcji. I jakże inna od tego co do tej pory było (czyli "bitwy" na spłachetku pola z użyciem ton sprzętu i pirotechniki). Tutaj czuje się tamta epokę (proszę zwrócić uwagę, że niema ani jednego "współczesnego" przedmiotu). Uczestnicy marszu mieli na sobie i ze sobą tylko to co polski żołnierz owych dni roku pamiętnego.
Co reszta forumowiczów sądzi o takiej formie rekonstrukcji?
Witam, mam 16 lat na swym młodym?(może jednak nie tak młodym) karku i zamierzm zabrać się za kompletowanie wyposażenia i uzbrojenia żołnierza z 1939 roku.
I tu moja prośba do osób niech podadzą dokładny spis minimalnych rzeczy potrzebnych do rekonstrukcji. W ogóle jak to jest z kompletowaniem wyposażenia, czy każdy zbiera do stopnia który mu się podoba czy w takiej grupie rekonstrukcyjnej jest podział.
I tu drugie pytanie - zna ktoś jakieś grupy rekonstrukcyjne z Warszawy i okolic ??? Daleko jedzić nie mam czasu , chyba że w wakacje ale do tych daleko.
Pozdrawiam
I tu moja prośba do osób niech podadzą dokładny spis minimalnych rzeczy potrzebnych do rekonstrukcji. W ogóle jak to jest z kompletowaniem wyposażenia, czy każdy zbiera do stopnia który mu się podoba czy w takiej grupie rekonstrukcyjnej jest podział.
I tu drugie pytanie - zna ktoś jakieś grupy rekonstrukcyjne z Warszawy i okolic ??? Daleko jedzić nie mam czasu , chyba że w wakacje ale do tych daleko.
Pozdrawiam
Ingen175, zapraszam na stronkę www.cytadela.aplus.pl. a także do przejrzenia forum stowarzyszenia. Tam powinieneś znaleźć odpowiedzi na nurtujące Ciebie pytania.
Kopii plecaka nigdzie nie dostaniesz bo takowych nikt nie robi (jest bodajże jedna sztuka zrobiona przez właściciela na własny użytek).
Mundur u krawca. Buty u szewca (tudzież jako tańszy zamiennik trzewiki KRWP).
Mundur u krawca. Buty u szewca (tudzież jako tańszy zamiennik trzewiki KRWP).
Wszystko jest napisane w statucie.Fajnie, ale jak to ze sprzętem , czy już wstępując muszę coś mieć ?????
Spokojnie. Buty, mundury, ekwipunek wykonujemy u sprawdzonych wykonawców, którym dostarczono odpowiednie materiały i którzy mają już doświadczenie w tej materii.Ingen175 pisze:Czyli co mam przykładowo iść do szewca niech mi pan wykona takie buty, pokazuję zdjęcie, podbite , tak ???
Np. od krawca.Ingen175 pisze:A skąd owijacze np. ??
Są. Linków nie podam bo byłaby to reklama, a to chyba niezbyt zgodne z regulaminem tego forum,. A po drugie nieładneIngen175 pisze:Nie ma sklepów w necie ??Widziałem jeden z paskami i innymi tego typu bajerami .

Widziałem, że odezwałeś się na forum Cytadeli. Proponuję więc dalszą dyskusję na temat: "skąd wziąć sprzęt do rekonstrukcji", przenieść tam. Nie widzę sensu dublować tematów.
Pozdrawiam