qrak pisze:To mogą być też spodnie wz.19, które u dołu zwężają się. Trochę ciemniejszy kolor niż kurtka, która już jest nowszym wzorem może na to wskazywać.
Chciałabym właśnie to ustalić , na podstawie zdjęcia , być może masz racje i nie są to bryczesy tylko spodnie o których wspominasz powyżej...
Ostróg nie ma, przyglądałam się dobrze fotografii.
I właśnie na podstawie tego munduru chcę okreslić przybliżoną datę.
Zdjęcie nie może być jednak robione później niż wiosną-latem 1939 roku
To wiem na 100% okres wojenny i powojenny nie wchodzi w rachubę.
Od którego roku obowiązywał mundur ze zdjęcia??? ( w ten sposób ustalę mniej więcej najwcześniejszą datę zdjęcia)
Jest tu jedna rozbieżność. Skoro to sierżant to nie może mieć dwóch gwiazdek, pistoletu i oficerek.
Jeśli oficer to dlaczego ma pas szeregowego/podoficera?
Oto jest pytanie....

Pas szeregowego/podoficera z jednym trzpieniem, ale czy w polu w małej miejscowości nie mógł go nosić?
Poza tym oglądałam zdjęcia żołnierzy KOP z tamtego okresu w mundurach wyjściowych i zauważyłam,że na paru zdjęciach szeregowi i kaprale mają ubrany pas oficerski
Z tego wnioskuję ,że z tymi pasami to było różnie , a w polu pewno tym bardziej. To moja teza , może masz inną??
Co do broni i oficerek to nie mogli ich posiadać żołnierze zawodowi (podoficerowie KOP) w stopniu starszego sierżanta??? tego nie wiedziałam.
Ja mam informację , jak już wspominałam w poprzednim poście , że żołnierz ze zdjęcia w 1930 r był w stopniu starzego sierźanta , mógł do tego czasu awansować na porucznika??? przyjmując że zdjęcie robione było np w 1938/1939 r???
pozdrawiam