Druga to 47 mm wz. 25 "Pocisk" wyprodukowana została w 1925 r. w Zakładach Amunicji "Pocisk" i wzięło udział w konkursie na działo piechoty. Była to całkiem udana konstrukcja - pierwsze nowoczesne działo zaprojektowane w Polsce. Nie została jednak wprowadzona na uzbrojenie, gdyż w 1930 zrezygnowano z wyposażenia polskiej piechoty w specjalne działka piechoty, a ponadto jej przemijalność pancerza uznana została za niewystarczającą. Ze zbudowanych kilku sztuk armat, 4 zostały natomiast w 1932 zamontowane na 4 eksperymentalnych lekkich działach samobieżnych TKD na podwoziu tankietki (nieopancerzonych). I tak jak z poprzednią 47 jest mało źródeł, co do jego parametrów, ale znalazłem parę dotyczących wykorzystania go w TDK: szybkostrzelność - do 16 strz/min, kąt podniesienia -12 +23°, wiem, że specjalnie dla niej wyprodukowano jeszcze trzy rodzaje amunicji, ale nie pamiętam, jakie.
No i trzecia 47 mm wz.1939, Pod koniec lat 30-tych powstał pomysł budowy nowego działka przeciwpancernego dla Wojska Polskiego. Na konkurs rozpisany przez MSWojsk, wpłynął szereg propozycji. Ostatecznie do realizacji wybrano dwa projekty – 47 mm armaty oznaczone roboczo, jako wariant „a” i „b”. W 1939 r. była wyprodukowana lufa i amunicja, ale sama armatka była w fazie prób tak samo było z lawetami dla tej armatki. Produkcja 47 mm armaty wz.39 planowana była na rok 1940. Z tego, co czytałem to 14TP miały być Uzbrojone w armatkę ppanc. 47 mm wz.40 Więc żadną z podanych prze zemnie. Ma ktoś coś na temat tej właśnie armatki