Umundurowanie i wyposażenie WP
Łatwiej jest wydać regulamin niż zmienić wyposażenie w całym WPqrak pisze:Zaczęła zastanawiać mnie kwestia, skąd powszechne przekonanie o tym, że w czasie września kawaleria używała masek RSC. Na przedwojennych zdjęciach i owszem, są te maski. Ale czytałem ostatnio regulamin kawalerii i jak byk jest tam torba z maską (czyli wz.32) a nie puszka.

Czy możesz podesłać mi, albo wstawić tu ten fragment regulaminu?
Z przyczyn czysto praktycznych wydaje mi się, że torba na maskę dla konnego to "porażka".
Poza tym w czasie mobilizacji wydawano wszystko co było w magazynach, jak leci. Często oddziały były niedoposażone, braki w oporządzeniu nie były wyjątkami.
http://www.zurawiejki.horsesport.pl/Czy możesz podesłać mi, albo wstawić tu ten fragment regulaminu?
Klikasz "Instrukcja noszenia". I tam jest to o czym mówiłem.
Dlaczego? Epileptycznie przekonałem się, że torba lepsza. Acz nie miałem okazji konno tego sprawdzić.Z przyczyn czysto praktycznych wydaje mi się, że torba na maskę dla konnego to "porażka".
Wciąż pokutuje widzę stereotyp, że w czasie mobilizacji burdel był.Poza tym w czasie mobilizacji wydawano wszystko co było w magazynach, jak leci. Często oddziały były niedoposażone, braki w oporządzeniu nie były wyjątkami.
W wykazie jest ujęta maska wz. 32. Być może chodziło jedynie o same maski ? Choć to czysta teoria 
Poza tym "epileptycznie" to dość ciekawe określenie na sposób testowania noszenia maski.
A kto mówi, że był burdel ?
Widzę, że mylisz pojęcia. Co innego burdel a co innego braki w wyposażeniu.
O tym akurat można poczytać w kilku publikacjach, nawet w sztandarowej Polskiej Jesieni.

Poza tym "epileptycznie" to dość ciekawe określenie na sposób testowania noszenia maski.
A kto mówi, że był burdel ?
Widzę, że mylisz pojęcia. Co innego burdel a co innego braki w wyposażeniu.
O tym akurat można poczytać w kilku publikacjach, nawet w sztandarowej Polskiej Jesieni.
Odnośnie chełmów piechoty polskiej.
Ja tam nie widzę wielkiego podobieństwa chełmu polskiego do sowieckiego. Jeśli któryś był na druguim wzorowany, to napewno nie nasz na krasnoarmiejskim. Czytałem gdzieś ( podam źródło jak znajdę - piszę z pamięci ), że chełm piechoty był oryginalnym wzorem polskim.
Podobnie było z innymi rzeczami, jeśli chodzi o wzorowanie się na czymś. Np. niemiecki mauser wz.98k (kurtz) był wzorowany na polskim kbk wz.29.
Ja tam nie widzę wielkiego podobieństwa chełmu polskiego do sowieckiego. Jeśli któryś był na druguim wzorowany, to napewno nie nasz na krasnoarmiejskim. Czytałem gdzieś ( podam źródło jak znajdę - piszę z pamięci ), że chełm piechoty był oryginalnym wzorem polskim.
Podobnie było z innymi rzeczami, jeśli chodzi o wzorowanie się na czymś. Np. niemiecki mauser wz.98k (kurtz) był wzorowany na polskim kbk wz.29.