Umundurowanie i wyposażenie WP
Tak ogólnie o wyposażeniu żołnierza armii z 1939 roku:
- w niemieckiej książce :Polenfeldzug 1939 (autora nie pamiętam), gdzie dość rzetelnie opisano kampanie wrześniowa, wyposażenie osobiste żołnierza polskiego oceniano wysoko.
- autor chwalił szczególnie skuteczność granatów obronnych a także saperek (nie wiem czy chodziło mu tez o walkę obronna ?)
- pisał ze wyposażenie było na dobrym poziomie, brakowało natomiast broni ciężkiej ale to już inny temat.
- swoja droga to dalej zbaczając z tematu, podczas służby w Zaganiu (w 1980 roku), bylem zdziwiony kiepska jakością umundurowania i wyposażenia żołnierzy armii radzieckiej (bez oficerów). Jak widać w tej dziedzinie zawsze u nas był niezły poziom.
- w niemieckiej książce :Polenfeldzug 1939 (autora nie pamiętam), gdzie dość rzetelnie opisano kampanie wrześniowa, wyposażenie osobiste żołnierza polskiego oceniano wysoko.
- autor chwalił szczególnie skuteczność granatów obronnych a także saperek (nie wiem czy chodziło mu tez o walkę obronna ?)
- pisał ze wyposażenie było na dobrym poziomie, brakowało natomiast broni ciężkiej ale to już inny temat.
- swoja droga to dalej zbaczając z tematu, podczas służby w Zaganiu (w 1980 roku), bylem zdziwiony kiepska jakością umundurowania i wyposażenia żołnierzy armii radzieckiej (bez oficerów). Jak widać w tej dziedzinie zawsze u nas był niezły poziom.

Polish infantry private, 1939
01 - wz.1939 "rogatywka" garrison cap
02 - wz.1937 "rogatywka" field cap
03 - wz.1937 steel helmet
04 - wz.1936 jacket
05 - dog tag
06 - WSR wz.1932 gas mask in a tarpaulin bag
07 - personal dressing
08 - leather ammo pouches
09 - wz.1933 breadbag
10 - leather main belt
11 - wz.1938 canteen
12 - wz.1928 bayonet cover
13 - folding shovel in a leather cover
14 - wz.1933 backpack with blanket
15 - standard army biscuit
16 - wz.1931 mess kit
17 - spoon + fork kit
18 - owijacze- belts of cloth used instead of socks
19 - boots
20 - GR-31 grenade- frag
21 - GR-31 greande- concussion
22 - 7,92 mm Mauser 1898a rifle
23 - 7,92 mm ammo clips
24 - wz.1924 bayonet
25 - wire cutting shears
01 - wz.1937 "rogatywka" firld cap
02 - wz.1932 forage cap
03 - "Adrian" French steel helmet
04 - wz.1936 jacket
05 - wz.1931 canteen
06 - dog tag
07 - leather ammo pouches for Mauser ammo
08 - main belt
09 - RSC gas mask with canister
10 - wz.1924 bayonet cover
11 - folding shovel in a leather cover
12 - boots with spurs
13 - wz.1931 mess kit
14 - personal dressing
15 - wz.1934 cavalry sabre
16 - 7,92 mm Mauser 1898a rifle
17 - wz.1924 bayonet
18 - 7,92 mm ammo clips
19 - fork + spoon kit
Polish uhlan, 1939

Polish cavalry officer, 1939
01 - wz.1935 "rogatywka" garrison cap
02 - wz.1923 forage cap
03 - round cap of the 3rd Cavalry Regiment
04 - wz.1937 "rogatywka" field cap
05 - wz.1936 officers' garrison jacket, insignia of the 6th Uhlan Regiment on the collar tabs
06 - memorial badge of the 21st Uhlan Regiment
07 - dog tag
08 - wz.1936 officers' filed jacket
09 - 9mm wz.1935 "Vis" pistol
10 - personal dressing
11 - wz.1936 oficers' main belt
12 - leather holster for the wz.1935 pistol
13 - officers' boots with spurs
14 - officers' field bag, B-type
15 - binoculars
16 - strap for wz.1935 pistol
17 - wz.1921/22 officers' sabre

Zdjęcia bodajżę z Gazet Wojennych. Trochę błędów na nich jest. Pewny jestem tych z sylwetki piechoty:
Koc - w użyciu powszechniej były w kolorze ochronnym. Ten jest także za gruby. Ewidentnie jest to powojenny koc. Dodatkowo źle stroczony do tornistra.
Troki - każdy z innej parafii...
Rogatywka polowa - ta przesuwka to chyba partyzancka robota. Przedwojenne były bakielitowe. Taka jak ta w "zestawie" oficerskim.
Łopatka - jakoś tak końcówka trzonka podejrzana się wydaje.
Chlebak nie ma paska.
U kawalerzysty nie widzą szelek podtrzymujących pas główny.
Tyle czepialstwa z mojej strony
Tu proszę fotka pododdziału piechoty w pełnym umundurowaniu i wyposażeniu polowym:

Koc - w użyciu powszechniej były w kolorze ochronnym. Ten jest także za gruby. Ewidentnie jest to powojenny koc. Dodatkowo źle stroczony do tornistra.
Troki - każdy z innej parafii...
Rogatywka polowa - ta przesuwka to chyba partyzancka robota. Przedwojenne były bakielitowe. Taka jak ta w "zestawie" oficerskim.
Łopatka - jakoś tak końcówka trzonka podejrzana się wydaje.
Chlebak nie ma paska.
U kawalerzysty nie widzą szelek podtrzymujących pas główny.
Tyle czepialstwa z mojej strony

Tu proszę fotka pododdziału piechoty w pełnym umundurowaniu i wyposażeniu polowym:

Wyposażenie osobiste żołnierzy oddziałów rezerwowych mobilizowanych przed wybuchem wojny. Nie odbiegało od regulaminowego. Po wybuchu a zwłaszcza w końcowej fazie wojny wszystko zależało od tego, kiedy gdzie i przez kogo dany oddział był mobilizowany.flugzeug30 pisze:A jak mogło wyglądać wyposażenie formacji mobilizowanych przez KOP , np. 38 DPRez. ?. A jednostek II rzutu dla Obozu Warownego Wilno - 205 pp rez. ?. Jakie były różnice ?.
KOP pod względem wyposażenia i uzbrojenia podlegał odpowiednim departamentom MSWoj.
Witam 
To mój pierwszy post na tym forum, wiec na samym początku chciałabym się przywitać.
Interesuję się Korpusem Ochrony Pogranicza , w związku z tym mam zapytanie dotyczące umundurowania tej formacji.
Rogatywka w polu- czy różniła się między kawalerią a piechotą?
Czy poza orzełkiem haftowanym na niej, mógł być umieszczony stopień wojskowy? (mam na myśli oficerów i podoficerów)
Spodnie w polu - czy kawalerzyści i piechota mieli bryczesy?? Czy też nosili je tylko oficerowie, podoficerowie kawalerii?

To mój pierwszy post na tym forum, wiec na samym początku chciałabym się przywitać.
Interesuję się Korpusem Ochrony Pogranicza , w związku z tym mam zapytanie dotyczące umundurowania tej formacji.
Rogatywka w polu- czy różniła się między kawalerią a piechotą?
Czy poza orzełkiem haftowanym na niej, mógł być umieszczony stopień wojskowy? (mam na myśli oficerów i podoficerów)
Spodnie w polu - czy kawalerzyści i piechota mieli bryczesy?? Czy też nosili je tylko oficerowie, podoficerowie kawalerii?
Chodzi o rogatywkę polową wz.37? Nie. Obie formacje miały tą samą.Rogatywka w polu- czy różniła się między kawalerią a piechotą?
Nie. Jedynymi nakryciami głowy na których były stopnie wojskowe to rogatywki garnizonowe, berety i kapelusze.Czy poza orzełkiem haftowanym na niej, mógł być umieszczony stopień wojskowy? (mam na myśli oficerów i podoficerów)
Bryczesy są to generalnie spodnie do jazdy konnej. Czyli używali ich tylko kawalerzyści, ew. ci, którym przysługiwał koń (oficerowie od dowódcy kompanii bodajże, wzwyż).Spodnie w polu - czy kawalerzyści i piechota mieli bryczesy?? Czy też nosili je tylko oficerowie, podoficerowie kawalerii?
Piechota używała zwykłych spodni sukiennych/drelichowych.
Zrekonstruowana sylwetka strzelca KOP:
http://www.cytadela.aplus.pl/postac05.htm
Dziękuję qrak za odpowiedź
Mam jeszcze parę pytań...
Od kiedy realnie , takie rogatywki polowe były w użyciu przez żołnierzy?

Tak , prawodopodobnie dotyczy to rogatywki polowej wz.37 , poniżej dodam zdjęcie i taką mam na myśli.Chodzi o rogatywkę polową wz.37? Nie. Obie formacje miały tą samą.
Od kiedy realnie , takie rogatywki polowe były w użyciu przez żołnierzy?

Wiec co sądzić o rogatywce ze zdjęcia?? Zaznaczam ,że jest to przedwojenne zdjęcie , które zeskanowałam wiec o żadnym fotomontażu nie ma mowy.Nie. Jedynymi nakryciami głowy na których były stopnie wojskowe to rogatywki garnizonowe, berety i kapelusze.