Dlaczego nie mieliśmy mysliwców P 24?
Dlaczego nie mieliśmy mysliwców P 24?
Czy ktoś może powiedzieć dlaczego od czasu kryzysu w stosunkach polsko-niemieckich (marzec 1939) nie zdąrzyliśmy wyprodukować już nie najnowszych ale lepszych myśliwców P 24? Przeglądając forum przeczytałem coś o braku silników, ale w takim razie z jakimi silnikami eksportowalismy te maszyny do Rumuni Grecji i Bułgarii?
Eksportowaliśmy je z silnikami Gnome-Rhone 14N-07, gdyż taki silnik był docelowy dla tego samolotu, problem polegał na tym że dla każdej partii trzeba było sprowadzać silniki przez co montaż strasznie się wydłużał(a jak były opóźnienia z dostawami to już kiła mogiła i nie pajdiom), z tego co wiem to część z wyeksportowanych samolotów wysyłaliśmy bez silników a one trafiały bezpośrednio do kraju który kupował samoloty i już oni sami musieli je sobie poskładać, wiem ze na pewno było tak z Bułgarią, oraz partią samolotów która nie została wysłana przed wybuchem wojny, ale nie wykorzystano ich na Polskim niebie bo...
silniki były już w Bułgarii.
silniki były już w Bułgarii.
- Von Slavek
- Porucznik
Mój pradziadek, po wojnie miał przyjaciela w ministerstwie bezpieczeństwa publicznego, po pracy zajmował się polskim przemysłem zbrojeniowym przed 1939 rokiem a w szczególności lotnictwem. Ten kolega był w jakiejś komisji ds/przedwojennego lotnictwa i pokazał mu taki dokument podpisany przez inż. Kwiatkowskiego i mar. Rydza-Śmigłego
Pradziadek kończąc tę historię powiedział mi, że dokument ten najprawopdobniej został ukrdziony przez tego kolegę i zabrany przez niego zaraz po zakonczeniu prac komisji w 1947 roku. Pradziadek niestety już od 2005 roku nie żyje
więc spytać go czy się pomylił nie mogę....
Próbowalem odszukać jego kolegę. Pradziadek powiedzial mi , że wyjechał w 1968 do U.S.A i słuch po nim zaginął.....

Próbowalem odszukać jego kolegę. Pradziadek powiedzial mi , że wyjechał w 1968 do U.S.A i słuch po nim zaginął.....
Tylko o jakie myśliwce chodziło? P24, jastrzębie , wilki czy wszytskie razem?Poza tym 250 mysliwców przez 6 lat wobec zagrożenia wojenngo to niezbyt wielka ilośc. samych wilków o ile wiem przewidywano wyprodukować 110 sztuk, jastrzębi zamówiono 300 sztuk.
Powracając do tematu naprawde szkoda ,że nie mieliśmy we wrzesniu P24. Zasadą jest przrecież eksport i spzredaż licencji broni starych, kiedy już posiada się lepsze i nowsze wersje. Uważam brak P24 za wilekie i tragiczne zaniedbanie.
Powracając do tematu naprawde szkoda ,że nie mieliśmy we wrzesniu P24. Zasadą jest przrecież eksport i spzredaż licencji broni starych, kiedy już posiada się lepsze i nowsze wersje. Uważam brak P24 za wilekie i tragiczne zaniedbanie.