Filmy o kampani wrześniowej
Nie zapominajcie...
Nie zapominajcie o "Lotnej" Wajdy. Nasycicie się zarówno militarnie (długa i pysznie pokazana scena szarży), jak i metafizycznie (symbolika, równoległe światy milości i śmierci, upadek etosu kawalerzysty). Co ciekawe, część aktorów grających w "Lotnej" rzeczywiście brała udział w kampanii wrześniowej min. Jerzy Pichelski grający rotmistrza. Godna uwagi, ostatnia,dramatyczna scena przełamania szabli. Film rozbija wiele mitów i można powiedzieć,że jest delikatnie demaskatorski.
Hubal
Chyba najlepsza scena szarży kawalerjskiej pochodzi chyba z "Hubala". Możecie się o tym przekonać , wpisując w youtube hasło szarża polskiej kawalerii. Zresztą warto wpisywać się tam, gdyż Angole plują nam w twarz, powielając mity o "szabelkach na czołgi" i zaprzeczając bohaterstwu Polaków.
Re: Hubal
Też widziałem ten głupi komentarz, ale ten gość(WalterGerhard) jest Austriakiem, a nie Anglikiem. Bezpośredni link do strony http://pl.youtube.com/watch?v=nwsI9ulko60Maurycy Witkowiak pisze:Chyba najlepsza scena szarży kawalerjskiej pochodzi chyba z "Hubala". Możecie się o tym przekonać , wpisując w youtube hasło szarża polskiej kawalerii. Zresztą warto wpisywać się tam, gdyż Angole plują nam w twarz, powielając mity o "szabelkach na czołgi" i zaprzeczając bohaterstwu Polaków.
Czy ktoś pamięta serial "Pogranicze w ogniu" ? W rolach głównych zagrali Cezary Pazura i Olaf Lubaszenko. Pierwszy odcinek zaczyna się od Powstania Wielkopolskiego. a ostatni kończy się 1-go września o 4.45. Serialowy wątek osnuty wokół zmagań II Oddziału SG (wywiad), gdzie główny bohater Czarek Adamski (Pazura) zmaga się ze swoim odpowiednikiem po stronie niemieckiej (Lubaszenko).
Któraś stacja mogłaby rzucić powtórkę. Pouczający film, bo scenariusz oparty na prawdziwych wydarzeniach jakie miały miejsce w historii wywiadu II RP.
Któraś stacja mogłaby rzucić powtórkę. Pouczający film, bo scenariusz oparty na prawdziwych wydarzeniach jakie miały miejsce w historii wywiadu II RP.
'jutro idziemy do kina', polecam jak najbardziej. wprawdzie nie tyle o samym wrzesniu-pazdzierniku 1939, co ostatnich dniach przed wybuchem wojny. historia trzech mlodych chlopakow, kumpli ktorzy wlasnie zdali mature, maja swoje plany, a tu..
poza tym oczywiscie 'hubal', 'orzel'. 'westerplatte' niestety nie ogladalem.
ow nowy film - 'tajemnica westerplatte' - zapowiada sie ciekawie. mam nadzieje, ze wszystko wyjdzie jak nalezy
ow nowy film - 'tajemnica westerplatte' - zapowiada sie ciekawie. mam nadzieje, ze wszystko wyjdzie jak nalezy
"Hubal" i "Westerplatte" są na youtube.Rudi pisze:'jutro idziemy do kina', polecam jak najbardziej. wprawdzie nie tyle o samym wrzesniu-pazdzierniku 1939, co ostatnich dniach przed wybuchem wojny. historia trzech mlodych chlopakow, kumpli ktorzy wlasnie zdali mature, maja swoje plany, a tu..