Historia alternatywna - uderzenie osi na Francję
- Von Slavek
- Porucznik
- Von Slavek
- Porucznik
Ale tego nie można tak prosto sklasyfikować, w jednym miejscu można by natrafić na opór tylko bojówek i straży granicznej, a w innym może już stać gotowa na pozycjach obronnych dywizja piechoty.
Nie uważam że osiągniecie tak wielkich sukcesów byłoby niemożliwe z racji wielkości sił jakie Niemcy pozostawiliby na granicy, ale po prostu żadna armia nie była wówczas w stanie atakować w tak szybkim tempie ja sugerujesz. A ściągnięcie rezerw nie byłoby dla Niemców tak wielkim problemem jak dla nas w razie ich kontrofensywy.
Nie uważam że osiągniecie tak wielkich sukcesów byłoby niemożliwe z racji wielkości sił jakie Niemcy pozostawiliby na granicy, ale po prostu żadna armia nie była wówczas w stanie atakować w tak szybkim tempie ja sugerujesz. A ściągnięcie rezerw nie byłoby dla Niemców tak wielkim problemem jak dla nas w razie ich kontrofensywy.
- Von Slavek
- Porucznik
Ale powiedzcie mi kto byłby tak głupi żeby nacierać na Szczecin czy Berlin mając na uwadze groźbę głębokiego przeskrzydlenia z terenu Prus Wschodnich, i jeszcze jedna sprawa DP mogła pokonać 35 km dziennie, co przy istnieniu "Pommernstellung" i "Festungsfront Oder-Warthe-Bogen" jest nierealne że taka siła dotrze do Szczecina czy Berlina w 3 dni 

Ja właśnie o tym mówię, mój komentarz odnosił się do tego:Von Slavek pisze:Ale powiedzcie mi kto byłby tak głupi żeby nacierać na Szczecin czy Berlin mając na uwadze groźbę głębokiego przeskrzydlenia z terenu Prus Wschodnich, i jeszcze jedna sprawa DP mogła pokonać 35 km dziennie, co przy istnieniu "Pommernstellung" i "Festungsfront Oder-Warthe-Bogen" jest nierealne że taka siła dotrze do Szczecina czy Berlina w 3 dni
Kutrzeba- Werner pisze:Pomyślmy nad dwoma wariantami;
1- na drodze Polaków stają słabe siły Policji, SA i cywili
2- na drodze Polaków stają doborowe oddziały pancerne, zmotoryzowane i flota lotnicza
A kolega Kutrzeba-Werter sam odpowiedział na swoje teorie:Kutrzeba- Werner pisze:Mój scenariusz;
Polska rusza na Niemcy około 14 dywizjami, na swej drodze spotykamy ledwie 2-3 słabe niemieckie dywizje, szybko pokonujemy je w bitwie pod Opolem i pod Słupskiem a następnie po pokonaniu wszelkiego oporu zdobywamy w 2-3 dni Wrocław i Szczecin....
Kutrzeba- Werner pisze:A czy ewentualnie Niemieckie dywizje w Prusach nie mogły by zająć "korytarz" pomorski, a inne oddziały uderzyły by na wet może na samą Warszawę, a w tedy nasze oddziały zajętę walką na zachodzie nie mogły by stolicy pomóc i co w tedy?????